What is the EU tyre label? | Vredestein
Bandenlabel EU

Hvad er EU-dækmærkningen?

Den Europæisk forordning (EC) nr. 1222/2009 kræver, at alle dæk til personbiler, varebiler, varevogne og busser, der er produceret efter juni 2012, skal bære et mærkat eller ledsages af en tydelig etiket på salgsstedet. Ud fra tre aspekter giver mærket bedre indsigt i dækkets egenskaber.

 

Rullemodstand/brændstofeffektivitet

Lavere rullemodstand sparer brændstof. Værdierne A til G angiver effekten på brændstofforbruget fra lavt til højt. Den sorte pil ved siden af bogstavklassen angiver produktets ydeevne. Selvom effekten kan variere afhængigt af køretøjet og kørselsforholdene, kan forskellen mellem klasse G og klasse A for et komplet dæksæt reducere brændstofforbruget med op til 7,5 %*. 

Vejgreb på våd vejbane/bremseevne

I kategorien "vejgreb på våd vejbane" angiver klassifikationen A til G den relative bremselængde – fra kort til lang – på en våd vejbane. 

Selvom effekten kan variere afhængig af køretøjet og kørselsforholdene, kan forskellen mellem klasse A og klasse G for et sæt med fire ens dæk reducere bremselængden ved standsning med op til 18 meter ved 80 km/t. 

Udvendigt støjniveau

Det udvendige støjniveau måles i decibel (dBA) og inddeles i tre kategorier. Dæk med lavt støjniveau medfører færre støjgener.

 

Dæk med et lavt udvendigt støjniveau. Dette er 3 dB lavere end den nye europæiske standard, der træder i kraft i november 2016.

 

Dæk med et gennemsnitligt udvendigt støjniveau. Udsending af rullestøj fra dækket falder inden for den nye grænse, der træder i kraft i november 2016.

 

Dæk med et højt udvendigt støjniveau. Dette overholder ikke længere den nye europæiske standard, der træder i kraft i november 2016.

* Målt i overensstemmelse med den målemetode, der er angivet i forordningen EC 1222/2009, kilde: konsekvensanalyse fra den Europæiske Kommission SEC(2008)2860  

Ved at sørge for at dine dæk har det korrekte tryk og ved regelmæssig kontrol af optimal brændstofeffektivitet og maksimalt vejgreb på våd vejbane, kan du have en betydelig indflydelse på brændstofbesparelser og vejsikkerhed. En effektiv kørestil har også stor betydning for brændstofforbruget og sikrer samtidig, at du har tilstrækkelig bremseafstand. Det er også værd at huske på, at de tre miljøkriterier, selvom de er vigtige, ikke er de eneste parametre for ydeevnen. Dæk testes på i alt over 20 forskellige parametre.