12 27,2022

Hvad betyder symbolerne på dine dæk?

For det utrænede øje ser siden af et dæk ud til at være fyldt med uforståelige tal, bogstaver og symboler. Disse indikatorer er der for at gøre det nemmere for dig, når du har brug for at skifte dæk, og for straks at fortælle bilmekanikeren, hvilke dæk din bil er udstyret med. Men hvad betyder de? 

Vredestein Tyre Academy Afsnit 6: Symboler på et dæk

 

Lad os en efter en se i detaljer på, hvad de mest grundlæggende af disse dæk-hieroglyffer betyder.

 

1. Navnet på producenten (Vredestein) er angivet sammen med dækkets kommercielle navn (Quatrac Pro).

2. Disse nummerserier er størrelsesbeskrivelsen af et dæk. Tag 275/30 R20 97Y som eksempel. Tallet 275 angiver dækbredden i millimeter; 30 er aspektforholdet, højde/bredde-forholdet udtrykt i procent (30 %); R står for radial og angiver konstruktionen af karkassen, og 20 er fælgdiameteren i tommer. Derudover angiver tallet 97 belastningsindekset, som svarer til den maksimale vægt, som dækket kan bære under kørsel. Bogstavet "Y" angiver dækkets maksimale hastighedskapacitet.

3. Symbolet M+S eller M&S (mudder og sne) findes normalt på vinter-, helårsdæk og 4X4 dæk med selvrensende slidbaner og gennemsnitligt vejgreb under mudrede eller snedækkede forhold. M+S-markeringen sammen med snefnugsymbolet angiver et rent vinterdæk.

4. Snefnugsymbolet, der officielt kaldes "Three-Peak Mountain Snowflake" eller "3PMSF-symbolet", angiver, at dækket opfylder alle kravene i særlige vintertests og er et ægte vinterdæk.

5. Bogstavet E i en cirkel er ECE-typegodkendelsesmærket, som angiver, at dækket er testet og godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder. Tallet ved siden af "E" er den landekode, hvorfra certifikatet er udstedt. (f.eks. 4 = Holland). Sammen med det europæiske godkendelsesnummer vises S2WR2-koden, som angiver det eksterne støjniveau, vejgreb i vådt føre og rullemodstand.

Symbols-VA

 

6. DOT-symbolet står for Department of Transport (Transportministeriet). Det består af koden for produktionsstedet (3 cifre), koden for dækstørrelsen (2 cifre), konstruktionskoden (4 cifre) og produktionsugen (de sidste 4 cifre). "Produktionsugen" er et 4-cifret tal, der identificerer den nøjagtige produktionsdato og det nøjagtige produktionsår. De to første cifre angiver ugen, og de to sidste angiver produktionsåret (f.eks. 4322, uge 43 i 2022).

7. Symbolet "MAX LOAD" angiver den maksimale vægt, et dæk kan bære. Det ledsages af symbolet "MAX PRESS", som forklarer det maksimale dæktryk, der kan anvendes. 

8. Det er et Apollo Vredestein-symbol, der identificerer et dæk som helårsdæk.

9. Rotationssymbolet kan findes på retningsbestemte dæk. Det er angivet med en pil og teksten "ROTATION". Symbolet "INNER SIDE" (bruges kun af Vredestein) angiver den indvendige monteringsposition for et asymmetrisk dæk.

10. Slidbaneslidindikator. TWI. Hos Vredestein bruger vi VR-symbolet, der er placeret over sidevæggen. Dette symbol viser den position, hvor du kan finde slidbaneindikatorerne i hovedslidbanens riller, og det angiver den mindste slidbanedybde (1,6 mm), som dækkene må have. Det kan findes 6 forskellige steder rundt om på dækket.

11. Slidbaneslitage, vejgreb og temperatur er de obligatoriske UTQG-symboler for USA. Slidbaneslitage står for kilometertallet, vejgreb for dækkets vejgreb, og temperaturen for højhastighedsegenskaberne.

Vredestein

Modtag vores seneste nyheder og opdateringer