01 17,2023

Hvordan forlænger man dækkenes levetid?

5 tips til brug/vedligeholdelse af dæk

Dæk bliver slidt op. Det er en kendsgerning. Selv Vredestein-dæk holder ikke evigt. Der er mange faktorer, der accelererer slitagen på en bils dæk, men heldigvis er der nogle simple tricks, der kan forlænge deres levetid. 

Under normale omstændigheder er levetiden for et bildæk ret lang (afhængigt af brug). Men med følgende tips til korrekt brug er der stor sandsynlighed for, at deres levetid kan øges uden naturligt at reducere ydeevnen og dermed den sikkerhed, de giver.  

Vredestein Tyre Academy | Afsnit 3: Pas på dine dæk

 
Årsager til hurtig dækslitage

Med tiden slides dækkene ned, mens du kører. Årsagerne til dækslitage kan være mange, f.eks. forkert dæktryk, huller i vejoverfladen eller vejoverfladen generelt. For eksempel har test vist, at der kan forekomme op til 35 % mere slitage mellem to forskellige typer asfalt. Derudover er klima og høj vægt også skyld i hurtigere dækslitage. Ovenstående årsager, og mange andre, kan i sidste ende medføre hurtigere dækslitage. Ikke desto mindre er den vigtigste årsag altid førerens køreadfærd.

1. Hyppige trykkontroller

Den nemmeste måde at sikre lang levetid for dækkene er uden tvivl hyppig kontrol. Den gyldne regel er at kontrollere alle fire dæk for korrekt dæktryk, hver gang du tanker (ideelt en gang om måneden). Det er blevet testet, at 20 % lavere dæktryk end anbefalet kan medføre 30 % mere dækslitage. Det anbefales også, at du lader dit besøg på tankstationen omfatte en dæktrykkontrol, da det rette tryk kan forhindre for tidlig slitage og øget brændstofforbrug.

2. Hjuljustering

Korrekt hjuljustering vil forhindre hurtigere og ujævn slitage af dækket og dermed forlænge dets levetid. Forkert justering af hjulene på bilens affjedring kan forårsage kraftig friktion i forhold til vejoverfladen, hvilket medfører en drastisk reduktion af dækkenes levetid. Derfor anbefaler vi, at du kontrollerer hjulenes justering mindst én gang om året.

3. Ombytning af dæk

Apollo Vredestein anbefaler, at dækpositionen ændres mellem 7.500 km og 10.000 km fra bagende til forende og omvendt lejlighedsvist for de mest almindelige biler. Med tiden vil der være ujævn slitage mellem de dæk, der er monteret på for- og bagakslerne. Dette er ikke en fejl, men skyldes, at for- og baghjulene i de fleste tilfælde udøver forskellige kræfter. Forhjulene udfører det krævende arbejde med at styre, dreje, accelerere og bremse bilen og ofrer dermed flere millimeter slidbane i det lange løb.

4. Kørevaner

Af indlysende årsager har førerens kørevaner en direkte indvirkning på, hvordan dækkene slides, og den betragtes som den mest almindelige årsag til dækslitage. Dette omfatter hastighed, hurtig acceleration, kørsel om hjørner og kraftig opbremsning. Ved at fastholde en mere defensiv stil og undgå ekstremer kan den hastighed, hvormed dækket slides, derfor reduceres betydeligt.

5. Opbevaring af dæk

Når du kører på sæsonbestemte dæk, skal du skifte mellem sommer- og vinterdæk ca. en gang hvert halve år. Derfor vil dit andet dæksæt ligge ubrugt i de næste par måneder. Når du opbevarer dine dæk, skal du sørge for at opbevare dem i en stablet position, helst i en særlig dækholder, eller i en opretstående position, når de stadig er monteret på en dedikeret fælg. Sørg for, at det rum, hvor du opbevarer dine dæk, er mørkt og ikke for fugtigt. Derudover er det vigtigt at opbevare dækkene mindst 2 meter væk fra kemikalier eller elektriske strømkilder.

Vredestein

Modtag vores seneste nyheder og opdateringer