12 27,2022

Sæson og dæktype: Alt, hvad du har brug for at vide

Et dæk er et komplekst teknisk produkt, der fås i mange former og størrelser og er designet til at møde mange udfordringer. Afhængigt af sæsonen anbefales det at bruge forskellige dæktyper, da de hver især har særlige fordele for bilen.

Vredestein Tyre Academy Afsnit 5: Sommer-, vinter- og helårsdæk

 

Sommerdæk

Slidbanemønsteret på et sommerdæk har mindre åbne riller for at udtømme vand, hvilket maksimerer mængden af gummi, der er i kontakt med vejoverfladen. Det forbedrer bilens vejgreb og bremseegenskaber.

Men den unikke gummiblanding og slidbanedesignet gør sommerdæk uegnede til kørsel om vinteren. Når temperaturen falder til under 7 grader celsius, bliver gummiet hårdt og skørt, og slidbanemønsteret kan ikke håndtere sne eller is effektivt.

Vinterdæk

Vinterdæk giver fremragende vejgreb på veje, der er dækket af sne og is, samt på våde veje under forhold med lave temperaturer.

Vinterdæk indeholder lameller, dvs. små, skarpe snit i slidbaneblokkene, der er nødvendige for at kunne præstere i vintervejr. Lamellerne deformerer slidbaneblokken og skaber skarpe kanter, der bider sig fast i sneen. Udover lamellerne har slidbanedesignet til vinterdæk mere åbne riller, som også graver sig ned i sneen for bedre vejgreb. Riller er ideelle til at fjerne vand og sne fra bilens bane og mindske risikoen for akvaplaning.

Slidbanemønstret i et vinterdæk indeholder polymerer, der også forbliver bløde ved meget lave temperaturer, så det bliver ikke hårdt, når temperaturen falder til under 7 grader celsius. Derfor hjælper dette også lamellerne med at udføre deres arbejde. På denne måde forbliver dækket smidigt og fleksibelt i kolde klimaer for at reducere bremselængden og forbedre køreegenskaberne.

Dæk til alle årstider

Helårsdæk kombinerer funktionerne i både sommer- og vinterdæk i én hybridløsning, der giver fordelene ved begge dæk. For bilister, der bor i områder med milde vintre, kan helårsdæk være et interessant alternativ. Helårsdæk giver stor sikkerhed og fremragende ydeevne. Derudover kan bilister spare penge og tid og reducere den indsats, der kræves for at skifte dæk ved hver sæson. Sommer- og vinterdæk er dog specielt tilpasset til de respektive forhold. 

Vredestein

Modtag vores seneste nyheder og opdateringer